“Hoe komt het dat jij altijd wel iemand kent die kan helpen bij projecten?”
Een vraag die me vorige week wederom gesteld werd. Toen dacht ik, ik ga mijn tips hierover eens delen in een blog! Ik heb een groot netwerk omdat ik hier veel tijd in heb geinvesteerd toen ik net startte met ondernemen. 
Mijn bedrijf is namelijk begonnen door het maken van verbinding. Dat was mijn allereerste middel om het bedrijf te creeren waar ik van droomde.

EVEN TERUG IN DE TIJD

Toen ik startte als ondernemer, was ik alleen. Ik kom niet uit een ondernemersfamilie, mijn vrienden of kennissen werken allemaal in loondienst. Niks mis mee uiteraard, maar het is wel een andere wereld dan het ondernemerschap. Dus met niemand kon ik sparren over die ondernemersdroom. Lang bleef het ook een droom, tot ik de stoute schoenen aantrok en het gewoon ging DOEN.

Maar ik dacht, ik wil me wel omringen door ondernemers. Want op die manier kan ik leren hoe je bepaalde dingen aanpakt. Ik heb dat gedaan door te starten met een coachingstraject bij een businesscoach. Dit was in groepsverband, met starters maar ook met ervaren ondernemers. Hierdoor kreeg ik handige tips maar ook enorm veel inspiratie en werd mijn enthousiasme voor mijn droom nog meer gevoed. Dubbel en dwars de investering waard, waar ik nu nog steeds de vruchten van pluk.

Tijdens en na dit traject, merkte ik, dat ik mijn netwerk nog meer wilde vergroten. Ik had ervaren dat ondernemen helemaal niet eenzaam hoeft te zijn, waar mensen me vooraf toch wel voor waarschuwde.

Dus ik ben op sociale media veel gaan netwerken, zichtbaar geworden onder mijn ideale klanten, maar ook onder collega ondenemers. De waardevolle connecties zijn inmiddels al niet meer op twee handen te tellen, wat een heel rijk en fijn gevoel geeft.
Door het leren kennen van ondernemers, vergroot je niet alleen je netwerk. Maar ook je kennis groeit. Je krijgt nieuwe inzichten, je kijkt anders tegen dingen aan. En je leert, dat het ondernemen voor iedereen een ontdekking is, niet alleen voor jou zelf.

MAAR.. HOE DAN?

Hoe kan jij dit nu aanpakken? Want ik kan me voorstellen dat je denkt, dit lijkt me heerlijk; maar hoe dan?
Er zijn verschillende manieren om verbinding te leggen met collega ondernemers. Dit kunnen overigens mensen zijn uit hetzelfde vakgebied, maar dit hoeft niet perse. Het kan ook heel waardevol zijn om je te omringen met ondernemers uit andere niches. Dat kan verrijkend werken, omdat je dan ook inzichten krijgt in andere keukens.

Zelf ben ik een introvert persoon, dus ik ben ook niet het type wat allerlei events bezoekt. Dat vind ik te onrustig, ik ben heel kieskeurig in wat ik doe. Voor mij werkt een mix van offline en online het beste. Hieronder vind je enkele tips die ik zelf ook toepas in mijn business.

WAT KUN JE DOEN?

SOCIAL MEDIA (GROEPEN):

Meld je aan bij besloten Facebookgroepen, dit heb ik in het begin gedaan. Er zijn allerlei groepen te vinden op Facebook, maar ook op LinkedIn kun je bepaalde groepen volgen. In deze groepen worden namelijk vaak experts gezocht, door hier geregeld op te reageren zal je naam gaan opvallen.

TRAININGEN/ WORKSHOPS

Bezoek trainingen/ workshops om je kennis te vergroten, maar ook om te netwerken. Meld je aan voor een leuke workshop, je zult merken dat soortgelijke mensen als jij hier ook op afkomen. Je werkt dan ook het verdiepen van je kennis, aan je bedrijf, maar ondertussen leer je ook nieuwe ondernemers kennen. Enorm waardevol als je het mij vraagt! Ik zie het bij mijn eigen workshops ook gebeuren, er ontstaan er prachtige nieuwe connecties.

EVENTS

Bezoek regelmatig een event, dit is ook een bron van nieuwe connecties. Naast dat je nieuwe kennis op doet, leer je op een snelle en leuke manier nieuwe mensen kennen.

MASTERMIND GROEP

Geen budget voor een duur coachingprogramma? Er zijn andere manieren om samen met ondernemers te sparren. Namelijk door het opstarten van een eigen mastermind groep. Plaats een oproep in je eigen sociale media, dat je op zoek bent naar mastermind buddies. Gegarandeerd dat je reacties krijgt! En je zult zien, dat hier ook weer mooie dingen uitkomen.

BUSINESSCOACHING

Zelf heb ik altijd een businesscoach in de hand, omdat ik het heel waardevol vind om mijn ideeen te weerspiegelen tegen mijn coach. Maar alleen 1-op-1 coaching vind ik persoonlijk zelf minder waardevol. En dat komt, omdat ik heb gemerkt dat juist door de struggles, of vraagstukken van andere ondernemers ik ook inzichten kreeg. En die had ik niet gekregen, als ik in mijn eentje coaching zou hebben. We kunnen als groep altijd heerlijk sparren, of elkaar helpen aan mooie opdrachten. Mocht je budget beschikbaar hebben, dan zou ik dit zeker overwegen!

Hopelijk geven bovenstaande tips je inspiratie om aan de slag te gaan met het vergroten van jouw eigen netwerk, want ik beloof je, dat gaat je veel opleveren!

Creatieve groet,
Marte